Residentie

Selectie kunstenaar Zomerresidentie Albe-KAOS

Tijdens de zomer van 2023 organiseren Albe vzw (Kapellen) en vzw KAOS voor het eerst samen een kunstenaarsresidentie op het terrein van Albe.

Albe is een veilige plek waar volwassenen met een psychiatrische problematiek en mentale beperking thuis kunnen komen. Zij bieden zowel woon- als dagondersteuning aan in Kapellen, een dorp ten noorden van Antwerpen.

Na een open call ontvingen we 18 uiteenlopende dossiers. Hieruit werd uiteindelijk Paule Buschop gekozen om in de maanden juli en augustus bij Albe te verblijven en te werken. De jury was onder de indruk van haar consequent opgebouwde oeuvre met divers textielwerk, dans en haar plannen om de tuin van Albe als canvas te gebruiken voor de creatie van nieuw werk.

Paule zelf schrijft het als volgt:

“Kunst is voor mij een weg die mij helpt kanaliseren en connecties te creëren en mij zo leert een plaats te vinden in deze wereld. In het dansen kanaliseer ik de spirituele kant van mijn psychotische energie. Ik maak knopen wanneer ik maar kan omdat dat me terugbrengt naar het hier en nu, soms wordt dat kantklossen en weven of ontweven.  Ik gebruik kunst om een brug te maken naar de andere toe. Mijn werken zijn vooral cathartisch en komen steeds vanuit de nood zeer persoonlijke ervaringen te willen delen.”

Met steun van ‘lokaal bestuur Kapellen’.

Paule Buschop
met de steun van:
Vlaanderen
Albe vzw
VGC