27/09/2022

KAOS Talk - Piero Bisello

Voor de tweede KAOS Talk van dit jaar nodigt resident Piero Bisello drie gasten uit rond het werk van R.D. Laing. Laing was een van de eerste psychiaters die geassocieerd werd met de anti- psychiatriebeweging van de jaren 1960. Hij was ook een gepubliceerd dichter en singer-songwriter. Deze KAOS Talk, met als titel The Homer of R.D. Laing, richt zich op Laings experimenten met verzen, waarbij de relatie tussen zijn werk met de psychisch kwetsbaren en zijn kunst aan bod komt. Wat heeft de poëzie Laing bijgebracht? Wat bracht zijn psychiatrie de poëzie bij? Wat bracht zijn poëzie zijn patiënten bij? Of zelfs kunstenaars?

Bisello en zijn gasten zullen die avond Laings werk ook bekijken vanuit het concept ‘homers’, een concept ontleend aan Miklós Haraszti’s geschriften uit de jaren 1970, dat verwijst naar kunstwerken bedacht en gemaakt in de marge van iemands beroep. Waar hoort zijn poëzie thuis? Is het wel ‘poëzie’ of eerder ‘psychiatrie’?

Piero Bisello gaat in gesprek met kunstenaar Emile Rubino, wiens recente werk zich bezighoudt met het concept van ‘homers’ in de context van zijn dagtaak in een kunstgalerie; kunstenaar Leila Peacock, voor wie Laing jarenlang een inspiratiebron is geweest en wier achtergrond in de literatuur een licht zal werpen op de discussie over Laings poëzie; en psychiater Karel Ringoet, expert op het gebied van Laings psychiatrische werk en de anti-psychiatrie in het algemeen.

Waar: Museum Dr. Guislain (Jozef Guislainstraat 43 b, 9000 Gent) en online via DEZE LINK
Start: 20u
Toegang: gratis, inschrijven via HIER

Deze KAOS Talk is in het Engels.

KAOS Talks
met de steun van:
Vlaanderen-verbeelding werkt
Gemeente Elsene
VGC