Piero Bisello

Piero Bisello schrijft over kunst en is gevestigd in Brussel. Hij heeft een achtergrond in kunstgeschiedenis en filosofie. Meestal werkt hij als kunstcriticus en redacteur, maar is ook kunstenaar die zich toespitst op tekst. Zijn vragen focussen zich momenteel op twee onderwerpen: het concept van modellen en homers.

Het eerste raakt aan de vele betekenissen waarin we het woord "model" gebruiken, of het nu verwijst naar een architectonische mock-up, een ideaal ding om naar te streven, een mislukte wiskundige projectie, een tentoonstellingskader, een replica van een vlieg, of iets anders. Door middel van publicaties, tentoonstellingen en lezingen vraagt Bisello zich af waarom zo'n pijnlijk gecompliceerd concept van enig belang zou moeten zijn in de context van kunst. 

De andere actuele interesse van Bisello, homers, heeft te maken met het onder druk zetten van canonieke ideeën over kunst en arbeid. Historisch gezien (zie het boek ‘A Worker in a Worker’s State’ van Miklos Haratszi uit 1970) waren homers dingen, misschien kunstwerken, gemaakt vanuit een zekere kritische houding tegenover alles wat utilitair was, of in elk geval alles wat voldeed aan normen waar we waarschijnlijk zonder zouden kunnen leven. Bisello's werk met homers heeft tot nu toe vooral bestaan uit een boek dat hij maakte onder de titel ‘A Few Homers’, dat in 2021 werd uitgegeven door Surfaces Utiles; het is een gedrukte catalogus van dingen die precies met de hierboven beschreven houding zijn gemaakt, waarin insiders en outsiders worden samengebracht in de hoop dat ze zich op waardevolle wijze met elkaar zouden vermengen.

Een nieuw hoofdstuk van dit onderzoek en boek ligt in het verschiet en vangt aan tijdens zijn residentie bij KAOS.
 

Piero Bisello
Piero Bisello
Piero Bisello
met de steun van:
Gemeente Elsene
Vlaamse Gemeenschapscommissie
Vlaanderen
PSC St-Alexius