Mattie Wang & Sophie de Serière

In april startten Mattie Wang & Sophie de Serière aan hun residentie bij KAOS waar ze tot eind mei aan de slag gaan. Ze werden geselecteerd na de open call voor de twee residenties die KAOS en workspacebrussels samen organiseren in 2023.

Mattie Wang

Een vraag die mij al enige tijd bezighoudt: hoe kan artistiek werk verzet belichamen en plaats maken voor individuele en collectieve daadkracht? Ik ben op zoek gegaan naar praktijken die gebaseerd zijn op een aanwezig en genereus gevoel van plaats. Elke ontmoeting met zo'n object, persoon of omgeving bevestigt een kijk op deze wereld als onderling afhankelijk en ondeelbaar. Elk klein verhaal onthult de leugen die kapitalistische en koloniale systemen diep in mij hebben verankerd. Ik geloof dat er nog steeds vreugde en hoop te vinden is in de scheuren en de plooien.

Het werk waartoe ik me aangetrokken voel is dat wat de socialiteit en performativiteit van onze geleefde ervaringen begrijpt - ze lijken zachtjes te vragen: hoe kan deze wereld ooit zo anders zijn? bedachtzamer? meer geëngageerd? leefbaarder? Hoewel mijn cynische antwoord op de vraag "Wat doe je?" nog steeds "kunstenaar" is, geloof ik niet dat kunst de enige plek is om deze antwoorden te vinden. Anders gezegd, ik vind het meest onaangekondigde en onzichtbare werk vaak het meest radicaal. Tussen de rommelige overlappingen kan ik geen duidelijke 'positie' in mijn werk en leven verwoorden, wat er is, is vaak een resultaat van toeval en uitwisseling.

Sophie de Serière

Sophie's praktijk richt zich op gevallen van leven en performance die niet gemakkelijk gezien kunnen of willen worden, zoals weigeren. Weigeren betekent nee zeggen of verwerpen, maar het verwijst ook naar wat is weggegooid of verdwenen. Sophie gebruikt verschillende materialen zoals as, klei en verborgen performances om geheugen en materiële transformatie te begrijpen (of, wat er daarna gebeurt).

Over de residentie

Tijdens deze residentie willen we onze praktijk rond “dwelling” verder verkennen. “Dwelling” verwijst zowel naar een verblijfplaats als naar een moment van stilstaan of nadenken. We zijn nieuwsgierig naar wat er gebeurt als we voor langere tijd bij iemand of iets verblijven, en hoe we onze ontmoetingen kunnen begrijpen als performances. We hopen aandacht te besteden aan de dingen die nauwelijks waarneembaar zijn, maar niettemin aanwezig en affectief voor de omgeving: toevallige ontmoetingen, dagelijkse routines, residuen, dingen die we op straat vinden, stof op het aanrecht. Tijdens onze eerste week hebben we een magnoliasiroop gemaakt van de grote boom in de KAOS-tuin, die inmiddels zijn bloemen heeft verloren.

Mattie Wang & Sophie de Serière
met de steun van:
Gemeente Elsene
VGC
Vlaanderen
Wsb
PSC St. Alexius