Eva Beazar

Eva Beazar is fotograaf en filmmaker.

Er is het accepteren van de gewone realiteit, het bekende, maar ook van wat minder vertrouwd is, het onbekende: een schouwspel van een visueel conflict dat haar dagelijks prikkelt. Het onwetende speelt hier een belangrijke rol, of dat wat Sigmund Freud een “uncanny“ ervaring noemt. Eva heeft sinds enkele jaren last van hallucinaties die zich afspelen tussen feit en fictie. Ze is zich dan wel nog bewust van de realiteit, maar soms komt de fantasie, de droom, de vlucht opduiken. Ze beleeft veel chaotische momenten. Deze zijn zeer verwarrend maar soms ook inspirerend. Door deze ervaringen in het dagelijkse leven werd ook in haar werk de vage relatie tussen realiteit en fictie een soort rode draad en vertaalt dit zich soms in een visueel conflict.

In haar artistieke praktijk probeert Eva een visie te geven tussen de vage grens fictie en realiteit. Haar vertrekpunten zijn dromen, fantasie, beweging, chaos, het dagdagelijkse, iets dat je beleeft, het onbewuste, ...
Kleine hersenkronkels, kleine bewegingen in het alledaagse die niemand opmerkt of de details die niemand opvallen. Of een bizarre stroom van beelden. Het zijn allemaal dingen die haar inspireren bij het maken van een beeld, een foto, een schets of bewegende beelden. Het proces is intuïtief en associatief. Het creëren van een eigen wereld of karakter ontstaat door het verbinden van deze associaties die haar opvallen vanuit ervaringen in het dagelijks leven.

Meestal is de gebruikte techniek ook wat op dat moment het beste voelt om de gewenste sfeer te creëren. Meestal in de vorm van een soort "collage". De traagheid van het kijken naar een beeld is hoe Eva ook graag naar de werkelijkheid kijkt. Kleine details zijn soms vreemd maar aan de andere kant kom je ook dichterbij. Het is als een reis door een ander universum. 

Een overzicht en beschrijving van het werk en haar bio vind je op haar portfolio website.

Eva Beazar
Eva Beazar
met de steun van:
Vlaanderen-verbeelding werkt
VGC
Elsene
PSC St-Alexius