Residentie

Open call i.s.m. workspacebrussels

In seizoen 2024-2025 nodigen KAOS en workspacebrussels drie individuele podiumkunstenaars uit voor een onderzoeksresidentie binnen een psychiatrische context. De uitgenodigde kunstenaars zijn welkom in een gedeeld werkatelier, de leefruimtes en de tuin van het Psycho-Sociaal Centrum (PSC) St.-Alexius in Elsene.

Voor wie?

De residenties staan open voor individuele kunstenaars uit de podiumkunsten (theater, dans, performance, cross-overs) die zelf al dan niet een psychische kwetsbaarheid hebben. We vragen kandidaten om te motiveren waarom zij een residentie in deze context belangrijk vinden en wat de link is met hun eigen werk.

Opgelet: Kunstenaars met een praktijk die zich situeert in de beeldende kunsten kunnen een aanvraag indienen via een aparte open call, die door KAOS zelf wordt ingericht. Meer informatie daarover vind je binnenkort op onze website.

Praktische informatie

  • Locatie: op de site van PSC St.-Alexius (Gewijde-Boomstraat 102, 1050 Elsene) en KAOS (Opperstraat 73, 1050 Elsene), met toegang tot een gedeeld atelier, een ontmoetingsruimte en een tuin
  • Timing: twee maanden tussen 1 oktober 2024 en 30 juni 2025 (termijn en intensiteit te bespreken op maat van het artistiek plan)
  • Verloning: een halftijds contract (50%) voor twee maanden volgens de CAO podiumkunsten, PC 304 (details te bespreken op maat van het artistiek plan)
  • Onkosten: een vergoeding voor reiskosten met het openbaar vervoer
  • Overnachting (optioneel): in een gemeenschapshuis van Beschut Wonen Elsene, samen met zeven vaste bewoners met een psychotische kwetsbaarheid

Hoe aanvragen?

Om een residentie aan te vragen, verwachten we dat je enkele vragen beantwoordt over jezelf en over je artistiek plan voor de residentie. Alle vragen vind je in het online aanvraagformulier onderaan deze pagina. Dit formulier moet volledig worden ingevuld.

Je kunt de vragen schriftelijk beantwoorden, of je kunt ons een audio- of video-opname bezorgen waarin je dezelfde vragen mondeling toelicht. We lezen of beluisteren je graag in het Nederlands, Frans of Engels.

  • Schriftelijk: de maximum lengte per antwoord is aangegeven in het formulier
  • Audio of video: beantwoord de vragen in het formulier in een opname van max. 5 minuten

Deadline

Je kunt je formulier invullen, bewaren en/of aanpassen tot zondag 14 januari 2024 om 22u. Op dat moment wordt het online systeem afgesloten. Zorg er dus zeker voor dat je voor de deadline op 'verzenden' klikt. Na de deadline worden geen aanvragen meer aanvaard.

Selectie

De selectie van artistieke voorstellen gebeurt door de teams van workspacebrussels en KAOS. We selecteren voor het residentieprogramma van 2024-2025 drie kunstenaars. Alle kandidaten ontvangen een antwoord per e-mail op vrijdag 1 maart 2024.

Vragen?

Contacteer Elke van workspacebrussels of Mike van KAOS.

Open het aanvraagformulier

(c)Elien Ronse
met de steun van:
Gemeente Elsene
Mandragora
VGC
PSC St-Alexius
Vlaanderen