Lili Vanderstraeten

Lili Vanderstraeten is performer, maker en curator van evenementen. Ze is gefascineerd door co-creatieve manieren van kunst maken en de veelvormigheid van textiel. Haar werk vertrekt van dagelijkse verzorgingsroutines zoals wandelen, slapen, koken, lezen ... die ze experimenteel losmaakt van hun monotone patronen om nieuwe zintuiglijke ervaringen te creëren. Door analoge en tastbare ervaringen centraal te stellen wil Lili een zacht alternatief bieden voor hedendaagse tegengestelde structuren. Om enorme grenzen tussen verschillende rollen van individuen op speelse manieren te doorbreken, om samen te onderzoeken 'wat gebeurt er dan'?

Lili studeerde in 2017 af aan het Koninklijk Instituut voor Theater, Film en Geluid in Brussel waar ze theaterregie studeerde, behaalde in 2019 haar master Performing Arts aan de Iceland University of the Arts in Reykjavik en is momenteel ingeschreven in het programma Creative Producing aan DasArts in Amsterdam. Sinds 2020 deelt ze de artistieke leiding over het onderzoeksproject Spa for Spirits samen met kunstenaar Leonie Buysse. Spa for Spirits is een experimenteel wellnesscentrum dat wordt geëxploiteerd door buitenaardse wezens. Het platform werkt samen met verschillende andere kunstenaars en niet-kunstenaars, cultuurhuizen en gemeenschapscentra, om landschappen te bouwen waarin bezoekers kunnen landen en hun lichaam kunnen opladen aan rituelen die ontstaan in de interactie tussen performer en bezoeker.

Tijdens de residentie bij Kaos ontwikkelt Lili een nieuw oeuvre genaamd 'Huskrooms': een groeiend archief van dekbedden die zorgvuldig samengestelde gevonden voorwerpen en stof dragen.

Lili verzamelt de materialen tijdens lange wandelingen met vrienden, familie, vreemden en medewerkers: ze gaat naar kringloopwinkels of verzamelt oude lakens die zijn achtergelaten in stoffige kasten en dozen op zolder. Vervolgens worden de materialen samengesteld tijdens een gericht onderzoek naar kleuren en texturen, in een zoektocht naar poëtica en betekenissen die ontstaan door de wrijving van het samenbrengen van verlaten materialen die gewoonlijk niet in dezelfde ruimte worden gebracht.

Dit alles maakt deel uit van een belangrijke praktijk om samen tijd door te brengen. Om ruimte te scheppen voor verbale en non-verbale speelse gesprekken rond het thema zorg. Gebaren en gedachten die opkomen tijdens dit gezamenlijke proces worden intuïtief meegenomen in het maken van deze dekbedden. De dekbedden worden in elkaar gezet in een tijdrovend proces van knippen en naaien, waarbij tegelijkertijd kleine performatieve happenings ontstaan. Lili zal deze praktijk delen en zich op deze manier engageren met de mensen en de hele context van het psychosociaal centrum.

 

Gedicht als ode aan het project geschreven door Henny Baeken:

Finding sheltering shell-selves
on harmless whistled
scareless scarless fingertips

Half-armed leaning defines
the broken chair chains
of goodness interferes

Bending the stuffed toy necks
next to the one-eyed winding ups
is there in blinking eyes

The newborn’s glaze
the breastfeeding of mankind’s
mammals with enigmatic weeds of wisdom’s

Care

Info HIER

(C) Amie Galbraith
met de steun van:
Vlaanderen- verbeelding werkt
Gemeente Elsene
VGC
PSC St.-Alexius