Vergeten Vrouwen

Meer dan 20 vrouwelijke kunstenaars antwoorden op werken van 'vergeten vrouwen', opgediept uit het archief van de beeldende therapie in het UPC KU Leuven. Ontdek de tentoonstelling van  een buitengewoon inspirerende dialoog  in hartje Leuven. 

In het psychiatrisch centrum op campus Kortenberg werden tot de jaren 1970 uitsluitend vrouwen – vaak gedwongen – opgenomen. Ze leefden afgezonderd van de samenleving en werden de facto ‘vergeten’.  

Beeldende therapie  

Dankzij de beeldende therapie die het universitair psychiatrisch centrum sinds 1963 als een van de eerste centra in Europa aanbood, konden sommige patiënten zich echter artistiek ontplooien, zich uit de vergetelheid werken en zich van het stigma bevrijden. 

Artistieke passie 

Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars werden uitgenodigd om zich te laten inspireren door een selectie uit het oudste werk van de omvangrijke 'Collectie  Kortenberg', het archief van werken uit de beeldende therapie van het UPC KU Leuven. De tentoonstelling vertelt op die manier een verhaal over artistieke passie, psychische kwetsbaarheid, stigma en vrouw-zijn.  

Deelnemende kunstenaars

Werk van Eva Beazar, Marijs Boulogne, Fia Cielen, Anne Daems, Ellen De Meutter, Ciel Huybrechts, Ekaterina Kaplunova, Franciska Lambrechts, Myriam Loyens, Valérie Mannaerts, Hana Miletić, Sophie Nys, Els Opsomer, Ria Pacquée, Indra Struyven, Iphigenia Tillieu, Ana Torfs, Anne-Mie Van Kerckhoven, Lien Van Ranst, Nanou Vandecruys, Leen Voet, Katrien Van Wambeke, Sophie Whettnall en anderen.  

Samenstelling

Erik Thys, Sofie Mulier en Mike Michiels in samenwerking met Richard Venlet (scenografie). 

Praktische informatie

De  tentoonstelling  is vanaf 30/06 t/m 28/8  vrij toegankelijk bij Cera – Munstraat 1 Leuven.  

Open van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.30 uur. 
Gesloten op 21/7.

Organisatie   

Vergeten vrouwen  is een samenwerking van  UPC KU Leuven met Metaforum, Cera en vzw KAOS, met de steun van Commissie Actuele Kunst KU Leuven. 

(c) Fia Cielen - The great Escape, 2017

(c) Fia Cielen - The great Escape, 2017
met de steun van:
Met de steun van UPC Z.org KU Leuven, KU Leuven Metaforum, Cera, KAOS