20/10/2022

KAOS Performance presenteert Tamé

KAOS Performance presenteert Tamé met ‘one one one one’.
Van wanhoop tot vreugde, geboorte tot dood, plezier tot pijn.

Op 20 oktober presenteren Paule Buschop (BE), Maria Stäcker (DE), Benjamin Portzen (USA) en Nina Vanhoenacker (BE) drie butoh-dansstukken die ze ontwikkelden in de zomer van 2022 tijdens een intensieve studie met Motoya Kondo en Tiziana Longo van Motimaru Dance Company in Berlijn, (DE). Celliste Nina Vanhoenackervervoegt de dansers nu en speelt muziek die speciaal is geselecteerd voor voor elk dansstuk.

Deze stukken bieden het publiek de mogelijkheid om een ervaring op te doen aan de zijde van de uitvoerders - één waarin emoties en levensgebeurtenissen een landschap worden dat bewoond wordt door lichaam en geluid. De performers spiegelen ons de diepte en diversiteit van onze ervaringen als mensen voor.

Praktisch:
Donderdag 20/10/2022, 19:00
@House of Compassion/Begijnhofkerk, Begijnhofplein, Brussel.
Vrije gift.

Bio:

Na tien jaar te hebben gevochten voor haar mentale welzijn is Paule Buschop eindelijk stabiel en kon ze de band met haar kunst hernemen toen ze werd gevraagd om voor C.Ä.D tentoon te stellen, een organisatie die neuroatipische kunstenaars promoveert. Sinds dan zijn er mooie projecten haar tegemoet gekomen, waaronder de kans om deel te nemen aan een butoh workshop in Berlijn bij het dansgezelschap Motimaru waar de kunstenaars van Tamé elkaar hebben ontmoet. Meestal drukt ze zich uit via textielkunsten. Deelnemen aan ‘one one one one’ is haar eerste dansproject.

Maria Stäcker (1999/Duitsland) beoefent sinds haar jeugd improvisatiedans en contactimprovisatie. Ze ontdekte butoh in Heidelberg in 2019, toen ze met het ensemble "zwischenTANZ" deelnam aan het project "Lichtbrunnen" van de "Industrietempel Mannheim". Sinds 2018 studeert ze filosofie en sociologie aan de universiteiten van Heidelberg en Tübingen en momenteel aan de Sorbonne-universiteit in Parijs. Zij is zowel theoretisch als praktisch geïnteresseerd in de manier waarop lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en in de dialoog tussen wetenschap en kunst. Haar eerste solo werd gemaakt tijdens een maandlange workshop in de zomer van 2022 door het butoh gezelschap "Motimaru".

De Belgische celliste Nina Vanhoenacker studeerde uitvoerende klassieke muziek aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Gent. Ze is vooral actief als lid van het Extended Music Collective, een kamerensemble gespecialiseerd in nieuwe, klassieke muziek. Als kamer- en solomuzikant voert Nina vooral 20e eeuwse en hedendaagse klassieke muziek uit, zowel akoestisch als elektro-akoestisch. Hierbij werkt ze vaak samen met internationale componisten en speelde ze recent premières van onder andere Anne Leilehua Lanzilotti, Anqi Liu en Missy Mazzoli. Daarnaast heeft Nina een grote interesse in genre-overstijgende muziek en interdisciplinaire projecten. Zo creëerde ze samen met beeldend kunstenaar Mike Nixon de muziek voor diens animatiefilm River.

​​​​​​​Benjamin Portzen is een componist, improvisator en bewegingskunstenaar die ernaar streeft een ruimte te creëren voor verbinding, genezing, aanwezigheid en afwezigheid door middel van meeslepende geluids- en bewegingswerken. Door performers en publiek anders met de tijd om te laten gaan - vaak via uitgelijnde, cartografisch geconstrueerde partituren - biedt Ben de mogelijkheid om relaties tussen lichamen, ideeën, geluiden en objecten door, rond en in de tijd te creëren en te ondervragen. Ben combineert praktijken van voorbedachte rade en spontaniteit en creëert geïmproviseerde muziek en bewegingsvoorstellingen op op maat gemaakte software, microtonaal gestemde en voorbereide Fender Rhodes en de piano, terwijl hij zich baseert op zijn studie van Contact Improvisatie, Butoh en ensembledenken.

KAOS Performance
met de steun van:
House of Compassion