Merel Stolker

Merel Stolker (1992, NL) baseert haar kunstenaarspraktijk op de universele ervaring van menselijke interactie. Als iemand die vaak worstelt met (liefdes)relaties en gevoelens van eenzaamheid, verbaast het haar dat onze relaties vaak vanzelfsprekend zijn. We staan zelden stil bij de ongeschreven sociale regels die onze interacties ongemerkt vormgeven. Binnen een kunstpraktijk die zich bevindt op het snijvlak van performance, beeldende kunst en sociaal artistiek werk, probeert ze ons sociale contact in vraag te stellen en te verdiepen.

Merel behaalde een bachelor in Fine Art aan AKV|St.Joost Den Bosch (NL) en een master in Autonome Vormgeving aan KASK&CONSERVATORIUM School of Arts Gent. Tijdens en na deze studies zette ze verschillende participatieve kunstprojecten op in samenwerking met o.a. Manoeuvre Gent, 30CC Leuven, i-mens Seniorcity Gent, Arts in Society Awards en Academie voor Beeldvorming Den Bosch (NL). Ze nam met haar werk ook deel aan verschillende tentoonstellingen en festivals zoals: CARING=SHARING in Schouwburg Kortrijk en Dutch Design Week: For Play, Shaping Sexuality bij MU, Eindhoven (NL).

Collectief Alleen

Collectief Alleen is een onderzoeksproject waarin Merel het begrip eenzaamheid onderzoekt. In dit onderzoek staat, zoals in het meeste van haar werk, de ervaringsdeskundige centraal. Als het gaat om eenzaamheid zijn velen van ons op de een of andere manier ervaringsdeskundige geworden. Dit alles bij elkaar levert een enorme kennis op over eenzaamheid en manieren om ermee om te gaan. Het is deze belichaamde kennis die Merel wil aanboren door samen te komen als 'Collectief Alleen'.

De residentie bij KAOS wordt de eerste omgeving waarin Merel ruimte wil maken voor collectieve eenzaamheid. Ze wil nieuwe belichaamde en rituele vormen vinden om de kennis die in ieder individu ligt opgeslagen te omsluiten, zodat die door anderen ervaren en gedeeld kan worden. Haar rol als kunstenaar zal die van een leerling zijn, waarbij ze zich laat leiden door de ervaringen en inbreng van de bewoners, bezoekers, medewerkers en anderen uit de psychiatrische omgeving op deze onderzoeksreis.

Merel Stolker (c) Zahra Aghili
(C) Maria Stuut
met de steun van:
Gemeente Elsene
VGC
Vlaanderen